ΓΡΑΦΕΙΑ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
"RES, NON VERBA"

ΓΡΑΦΕΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΠΑΤΡΑ (2023)

Αντικείμενο του έργου υπήρξε ο επανασχεδιασμός χώρου 75μ2 στο κέντρο της Πάτρας με σκοπό τη δημιουργία μίας σύγχρονης επαγγελματικής στέγης. Η ανακαίνιση του χώρου έγινε με στόχο την κάλυψη τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά των αναγκών της επιχείρησης. Μέσα από μοντέρνα σχεδιαστική προσέγγιση το πνεύμα  βασίστηκε στην αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας με την χρήση υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών σε υλικά και κατασκευή. Το λευκό, το γκρί και το μπεζ αποτελούν βασικά χρώματα του χώρου και εναρμονίζονται με τις ειδικές κατασκευές των επίπλων, τα οποία σχεδιάστηκαν με ακρίβεια να προσαρμόζονται στον χώρο. Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί η επιλογή των σωστών υλικών και υφών, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά με την χρωματική παλέτα και δημιουργούν μία αίσθηση άνεσης και ηρεμίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τεχνητό φωτισμό, ο οποίος παρατηρείται τόσο σε κατακόρυφα στοιχεία, όσο και σαν κρυφός φωτισμός συμπληρώνοντας τις ροές της κίνησης και προσδίδοντας δυναμισμό στους χώρους.

(Μελέτη/Επίβλεψη Αρχιτεκτονικών και Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, Project Management)

Α.ΒΙ.ΓΑΛ. – ΠΕΡΙΒΟΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ (2022)

Το έργο αφορά στην ανακαίνιση υφιστάμενου κτιρίου μικτής χρήσης γραφείων/βιοτεχνίας, συνολικής επιφάνειας 1.085,94 τ.μ.
Το κτίριο βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, καθώς είναι εύληπτο από σημεία διέλευσης πεζών και οδηγών της κεντρικής οδικής αρτηρίας Αριστοτέλους προς τα ανατολικά προάστεια της πόλης της Πάτρας και της Λεωφόρου Πατρών-Κλάους. Η επένδυση στο 35 ετών κτίριο είχε ως στόχο να συμβάλει στην αναβάθμιση του τοπίου ανακατασκευάζοντας την όψη και τις υποδομές του, παρέχοντας ένα σύγχρονο χώρο γραφείων υπερτοπικής εμβέλειας.
Η αναβάθμιση του κτιρίου γίνεται μέσω της διαμόρφωσης νέας όψης, της δημιουργίας νέου πυρήνα κυκλοφορίας, σύμφωνα με διατάξεις της πυρασφάλειας κι εσωτερικές διαρρυθμίσεις σύμφωνα με τις ανάγκες ενός ανοιχτού εργασιακού χώρου. Τα πρισματικά πλήρη στοιχεία της όψης εναλλάσσονται με τα ανοίγματα σε μια αντιπαράθεση που δημιουργεί ένα ενιαίο γλυπτικό σύνολο. Στον όγκο αντιπαραβάλλονται ταινίες led καθώς και λεπτές μεταλλικές περσίδες που εντείνουν την αίσθηση της δυναμικής στο κτίριο.

(Μελέτη κ Επίβλεψη Αρχιτεκτονικών, Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων)

EL PACK – ΒΙ.ΠΕ. ΠΑΤΡΩΝ (2020)

Ισόγειο κτίριο γραφείων εμβαδού 300τ.μ. στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας το οποίο ανεγέρθηκε κατά το έτος 1987 και ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου εσωτερικά το 2020. Με αφετηρία ένα ορθογώνιο σχήμα δημιουργήθηκαν 9 νέου χώροι γραφείων, 1 συνεδριακό κέντρο και βοηθητικοί χώροι. Με την χρήση γυάλινων διαχωριστικών στοιχείων επιτυγχάνεται ο καλύτερος φωτισμός του μακρόστενου υπάρχοντος κτιρίου και με την διαφάνεια δίνεται μία οπτική ενοποίηση του χώρου. Εξωτερικά διαμορφώθηκε με φύτευση ο ακάλυπτος χώρος και δόθηκε έμφαση στην είσοδο των γραφειακών χώρων, αφού μέσα από αυτήν και την πρώτη ζώνη του χώρου γραφείων βρίσκεται η ζώνη παραγωγής. Τέλος τα χρώματα του κτιρίου είναι αντιπροσωπευτικά του λογοτύπου εταιρείας.

(Μελέτη κ Επίβλεψη Αρχιτεκτονικών, Στατικών και Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, Κατασκευή)

ΜΟΣΧΟΒΑΚΗΣ – ΠΑΤΡΑ (2020)

Ισόγειο Κατάστημα Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων και Ισόγειο Εργαστήριο Τροφίμων με Πατάρι, στην περιοχή της Μέσης Αγυιάς Πάτρας, συνολικής επιφάνειας 305τ.μ.. Διαθέτει πρόσοψη στις οδούς Νοταρά και Κωστή Παλαμά. Ανακαινίστηκε ριζικά το 2020, με πλήρη αναδιαμόρφωση των χώρων και αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ώστε να πληρούνται οι τρέχουσες υγειονομικές διατάξεις. Στόχος ήταν η σχεδίαση ενός ενιαίου χώρου που να εξυπηρετεί την λιανική καθώς και την χονδρική πώληση μέσω δύο διαφορετικών εισόδων για τους επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα ανάμεσα τους να παρευρίσκεται ο χώρος του παρασκευαστηρίου. Ο διαχωρισμός των χώρων της λιανικής (κρεοπωλείο- delicatessen) επιτεύχθηκε με την εναλλαγή υλικών και χρωμάτων, προσφέροντας ένα αρμονικό σύνολο και μία νέα, μοντέρνα εικόνα.

(Μελέτη κ Επίβλεψη Αρχιτεκτονικών, και Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων)

CARNA – ΠΑΤΡΑ (2020)

Ισόγειο Κατάστημα Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων και Ισόγειο Εργαστήριο Τροφίμων, στην περιοχή Δεμενίκων-Μεταμόρφωσης Σωτήρος Πατρών, συνολικής επιφάνειας 200τ.μ.. με πρόσοψη στην οδό Ακρωτηρίου. Ανακαινίστηκε ριζικά το 2020, με πλήρη αναδιαμόρφωση των χώρων και αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ώστε να πληρούνται οι τρέχουσες υγειονομικές διατάξεις.

(Μελέτη κ Επίβλεψη Αρχιτεκτονικών, και Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, Project Management)

TECHNAVA – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ (2018)

Εξαώροφο κτίριο με υπόγειο και δώμα, συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 4.500τ.μ. το οποίο ανεγέρθηκε κατά το έτος 1997 και ανακαινίστηκε ριζικά με την προσθήκη απολήξεων κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων, ημιυπαίθριων χώρων, φυτεμένου δώματος, καθολική αναμόρφωση των όψεων και επέκταση της εισόδου.

(Μελέτη και Επίβλεψη Στατικών).

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
TSOLAKIS ARCHITECTS

CBL PATRAS – ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΩΝ (2018)

Ισόγειο κτίριο γραφείων εμβαδού 450τ.μ. στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Το κτίριο συντίθεται από τρεις γραμμικές ζώνες που αναπτύσσονται παράλληλα με την κεντρική οδό της Βιομηχανικής Περιοχής, ακολουθώντας διεύθυνση βόρεια – βορειοανατολική. Η ξεκάθαρη διάταξη διευκολύνει τον προσανατολισμό και προσφέρει ευελιξία και δυνατότητα μελλοντικών προσθηκών ή μετασχηματισμών, έτσι ώστε να καλύπτονται πιθανές μεταβολές στις ανάγκες της επιχείρησης. Η σύνθεση ακολουθεί κάνναβο 3 μέτρων στην κύρια διεύθυνση, με μεγαλύτερη ευελιξία στις διαστάσεις κάθετα σε αυτήν. Στην πρώτη ζώνη αναπτύσσονται οι χώροι γραφείων, η δεύτερη ζώνη αποτελεί τη ζώνη της εισόδου η οποία γίνεται μέσα από έναν χώρο τετράγωνης κάτοψης, που στεγάζεται από ημιδιάφανη στέγη, και η τρίτη ζώνη περιλαμβάνει τις βοηθητικές χρήσεις του κτιρίου.

(Επίβλεψη Αρχιτεκτονικών, Μελέτη και Επίβλεψη Στατικών και Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων).

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΗΜ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

ΠΟΜΩΝΑ Ι.Κ.Ε. – ΜΑΡΟΥΣΙ (2017)

Πρόκειται για τριώροφο κτίριο με δύο υπόγεια και δώμα, συνολικού εμβαδού 1.100τ.μ. το οποίο ανεγέρθηκε κατά το έτος 1987 και ανακαινίστηκε ριζικά. Η αναβάθμιση του υφισταμένου κελύφους επιτεύχθηκε με στοιχεία σκίασης και διαμπερή μεγάλα ανοίγματα για φυσικό φωτισμό και αερισμό. Στο εσωτερικό του τοποθετήθηκε τριώροφο αίθριο που διανέμει φυσικό φωτισμό και αερισμό σε όλα τα επίπεδα καθ’ ύψος του κτιρίου. Επιπλέον, η διαμόρφωση του φυτεμένου δώματος και περιβάλλοντος χώρου με ελληνικά ξηροθερμικά φυτά συνέβαλλε στην αναβάθμιση του μικροκλίματος του κτιρίου.

(Μελέτη Στατικών, Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού).

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
TSOLAKIS ARCHITECTS

OYSHO – ΠΑΤΡΑ (2017)

Διατηρητέο κτίριο στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας συνολικής επιφάνειας 450τ.μ. Έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης από το ΥΠ.ΠΟ., λειτούργησε αρχικά το 1919 μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους ως κινηματογράφος και πήρε την τελική του μορφή το 1939 από τον Αρμένιο Αρχιτέκτονα Νάζαρετ Νουμπάρ. Είναι διαμπερές διαθέτοντας πρόσοψη στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου με τον οποίο επικοινωνεί με στοά τετράγωνων πεσσών και ανοιγμάτων. Ανακαινίστηκε ως προς το ισόγειο του ριζικά το 2017, στον όροφο δε βρίσκεται ο ιστορικός κινηματογράφος IDEAL, από τους πρώτους που λειτούργησαν στην Ελλάδα.

(Επίβλεψη Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων).

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
TEAS ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Α.Ε.

SOPHIE TRAVEL – ΤΕΜΕΝΗ, ΑΙΓΙΟ (2018)

Ισόγειο κτίριο γραφείων 60τ.μ., στον οικισμό Τέμενης, της Δ.Ε. Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας. Η όλη κατασκευή χαρακτηρίζεται από ουδέτερους χρωματισμούς που δεν διαταράσσουν την χρωματική αρμονία του περιβάλλοντος κήπου και του παραδοσιακού οικισμού της Τέμενης. Το κτίριο είναι συνεπίπεδο με τη στάθμη του φυσικού εδάφους για να διευκολύνεται η άμεση μετακίνηση στον παρακείμενο κήπο. Η είσοδος γίνεται μέσα από ημιυπαίθριο χώρο στο βορειοδυτικό άκρο του. Από εκεί ο επισκέπτης οδηγείται στον κύριο χώρο, όπου στεγάζονται 6 θέσεις εργασίας του ταξιδιωτικού γραφείου SOPHIE-TRAVEL.

(Μελέτη κ Επίβλεψη Αρχιτεκτονικών, Στατικών και Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων)

 

JANSSEN – CILAG – ΠΕΥΚΗ, ΑΘΗΝΑ (2016)

Τετραώροφο κτίριο γραφείων το οποίο διαθέτει υπόγειο συνεδριακό χώρο και υπόγειο parking συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 6.000τ.μ. επί της Λεωφόρου Ειρήνης στην Πεύκη Αττικής. Κατασκευάστηκε αρχικά το 1994 και ανακαινίσθηκε ως προς τις όψεις του και τον περιβάλλοντα χώρο. Αναβαθμίστηκε ενεργειακά με την θερμομόνωση του δώματος, την συνολική ανακατασκευή των δικτύων κλιματισμού και αερισμού και την αντικατάσταση των λαμπτήρων σε όλους τους κύριους χώρους.

(Αρχιτεκτονικές Αποτυπώσεις, Μελέτη Πυρασφαλείας, Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης).

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
TSOLAKIS ARCHITECTS

PUBLIC – ΠΑΤΡΑ (2016)

Διώροφη οικοδομή με μεσώροφο και υπόγειο , η οποία βρίσκεται στο Ο.Τ.501 του Παλαιού Σχεδίου Πόλεως Πατρών. Κηρύχτηκε διατηρητέα σύμφωνα με την Απόφ. Αναπλ. ΥΠΕΧΩΔΕ ΟΙΚ.36080/2080/4-5-1988(ΦΕΚ509Δ/15-07-1988). Επικοινωνεί με την οδό Ερμού μέσω στρογγυλών πεσσών και θολωτών ανοιγμάτων. Καλύπτει δομημένη επιφάνεια 1.000τ.μ. και ανακαινίσθηκε ριζικά το 1995 και το 2016.

(Αποτύπωση Αρχιτεκτονικών, Μελέτη και Επίβλεψη Συστημάτων Πυρασφαλείας)

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ EUROBANK – ΠΑΤΡΑ (2015)

Διατηρητέο τετραώροφο κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας συνολικής επιφάνειας 1.200τ.μ. Ανεγέρθηκε το 1837 ως κατοικία, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στις αρχές του 19ου αιώνα, και απέκτησε την σημερινή του χρήση το 1992. Είναι γωνιακό και διαμπερές διαθέτοντας πρόσοψη στις οδούς Αγίου Ανδρέου και Ακτής Δυμαίων καθώς και στοά προς την οδό Κολοκοτρώνη. Ανακαινίστηκε ως προς τις όψεις του το 2014 και στεγάζει την Τράπεζα Eurobank-Ergasias.

(Επίβλεψη Ανακαίνισης Όψεων, Τοπογραφικές Αποτυπώσεις, Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού, Ποιοτικός Έλεγχος).

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ PRAKTIKER – ΠΑΤΡΑ (2014)

Διώροφο Κατάστημα με Υπόγειο και Βατό Δώμα επί της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου συνολικής επιφανείας 7.700τ.μ. στο οποίο λειτουργεί η επιχείρηση τεχνικού και οικιακού εξοπλισμού Praktiker. Βρίσκεται σε οικόπεδο 17 στρεμμάτων με πρόσωπο στο Νέο Λιμάνι, καταλαμβάνοντας το σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου 1321 του Σχεδίου Πόλεως Πατρών. Ο περιβάλλων χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος με ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμό και 198 θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πελατών.

(Μελέτη και Εφαρμογή Συστημάτων Πυρασφαλείας, Τοπογραφικές/Αρχιτεκτονικές Αποτυπώσεις, Ποιοτικός Έλεγχος Εγκαταστάσεων).

ZARA HOME – ΠΑΤΡΑ (2014)

Ισόγειο Κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας συνολικής επιφάνειας 615τ.μ. αποτελούμενο από ισόγειο, υπόγειο και μεσώροφο. Διαθέτει πρόσοψη στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου με τον οποίο επικοινωνεί με στοά. Ανακαινίστηκε ριζικά το 2014, στους υπερκείμενους δε ορόφους λειτουργεί το ξενοδοχείο GALAXY.

(Επίβλεψη Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων).

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
TEAS ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Α.Ε.

Β’ ΔΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (2013)

Διώροφο με υπόγειο κτίριο γραφείων επί της οδού Πατρών 83 στο Ο.Τ. 228α του Σχεδίου Πόλεως Κορίνθου. Ανεγέρθηκε το 2003, καλύπτει συνολική επιφάνεια 4.000τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο με κλειστές θέσεις στάθμευσης και χώρους αρχείων, ισόγειο και όροφο με γραφειακούς χώρους και χώρους κοινού, και βατό δώμα.

(Τοπογραφικές Αποτυπώσεις, Αρχιτεκτονικές Αποτυπώσεις, Ποιοτικός Έλεγχος Οικοδομικών και Η/Μ Εγκαταστάσεων)

BERSHKA – ΠΑΤΡΑ (2011)

Διατηρητέο τετραώροφο με υπόγειο κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας συνολικής επιφάνειας 920τ.μ. Έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης από το ΥΠ.ΠΟ. και αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα, χρήσιμο για την μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής. Είναι γωνιακό διαθέτοντας πρόσοψη στην οδό Αγίου Ανδρέου και την πλατεία Τριών Συμμάχων, και στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου με τον οποίο επικοινωνεί με στοά τετράγωνων πεσσών και θολωτών ανοιγμάτων. Ανακαινίστηκε ριζικά και άλλαξε χρήση, παλαιότερα δε στέγαζε υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

(Επίβλεψη Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, Τοπογραφικές Αποτυπώσεις, Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού).

PATRASGAS S.A. – ΠΑΤΡΑ (2010)

Τριώροφο κτίριο καταστημάτων με υπόγειο και δώμα, συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 5.400τ.μ. Αποτελεί πρώην βιομηχανικό κτίριο από φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος, κατασκευασμένο κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου. Ενισχύθηκε στατικά με μανδύες εκτοξευόμενου σκυροδέματος και με την προσθήκη μεταλλικών φερόντων στοιχείων. Δεσπόζει στο «Παλαιό Σχέδιο» της πόλης της Πάτρας πλησίον του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγίου Ανδρέα.

(Μελέτη Στατικής Ενίσχυσης και Επίβλεψη Στατικών).

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΗΜ. ΑΪΒΑΛΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ